úterý, května 19, 2009

Krása

Nedávno jsem vedl jeden velice dlouhý a příjemný rozhovor. Řeč plynula jako voda a přinášela s sebou různá témata, až jsem narazili na téma krásy. Co to vlastně ta krása je? Jaká má krása kritéria? Může být krása objektivní veličinou? Takovéto a ještě další otázky jsem si musel položit.

I zde nám může dost pomoci filozofické objasnění problému, nebo aspoň nástin. Pro naše potřeby použiji to, co o hesle krása praví wikipedie. Sice to jistě není zdroj bohatý a úplný, ale pro proniknutí do problematiky bez delšího studia nám jistě postačí. Tak tedy „krása je abstraktní pojem, s nímž se setkáváme v mnoha oblastech lidského bytí. Významem tohoto pojmu se zabývá především filosofická disciplína zvaná estetika (původně od řeckého aisthésis, smyslové vnímání).Krása je však pouze jednou z tzv. estetických kategorií (ošklivost, vznešenost aj.) a v rámci estetiky postupně ztrácí dominantní místo. Krása je buď považována za kvalitu přítomnou v nějakém jsoucnu (člověku, krajině, písni, myšlence, nauce), která v nás budí libost , nebo je krása věcí vnímatelova přístupu k věci; zde se ukazuje, jak je krása závislá na konvencích. Krásu jako jsoucí imanentně ve věci chápe tzv. esencialismus, krásu jako věc vnímatelova postoje konvencionalismus.“ Z toho, co jsme si teď přečetli tedy vyplývá, že krása může být věcí přístupu (konvencí), ale také věcí imanentně (vycházející z věci samotné) přítomnou. Otázkou ale zůstává do jaké míry při našem hodnocení reality vnímáme krásu imanentní, a do jaké míry se necháváme ovlivnit svým přístupem a konvencemi. Osobně si myslím, že při hodnocení se smrtelníci ( pokud se nejedná o znalce) řídí spíše svým vztahem k věci, konvencemi (danými sociálně kulturní vývojem dané společnosti), a také vlastními kritérii (vkus). To by znamenalo, že krásu nelze hodnotit objektivně a bude do jisté míry záležitostí vyloženě subjektivní. Vždyť kolikrát jste se dostali do pře s někým, kdo říkal, že věc, která se vám líbí je nevkusná, či ošklivá. Vaše cítění o této věci však bylo zcela odlišné. Někdo by mohl namítnout, že krása se ale dá hodnotit i objektivně, například, když odborníci hodnotí krásu vybroušeného diamantu, nebo když se na výstavě hodnotí psy. Ale já se domnívám, že ani v těchto jsoucnech není krása nijak obsažena, nijak i nich nevyzařuje. Řekl bych, že i zde je hodnocení podřízeno konvenci. Jenom přece někdo musel stanovit kritéria podle kterých se daný předmět, či živočich hodnotí.

Ona imanentní, bytostná krása bude asi už navěky záležitostí mýtických a bájných postav (Trójská Helena), a nebo přírodních scenérií, které nás budou oslovovat spíše svou atmosférou, než samotným smyslovým vnímáním. Krása je tedy z mého pohledu věcí subjektivní, silně závislou na vztahu k věci, nebo člověku. A proto si „svou krásu“ (krásu kterou vidím já ve věcech a lidech) nedám vzít. Některé věci a lidé budou navždy zářit krásou některým lidem, jiné jiným.

8 Comments:

Blogger BrokenAngel said...

Nic?? No nevadí, tak si první komentář napíšu sám. Mě osobně se článek moc líbí (jako ve škole), ale sám o sobě nic neřeší, jako celá filozofie.

10:13 odp.  
Blogger Hervy said...

:D zas pár hodin po uveřejnění tu nebudeš mít přeci sto příspěvků :D

Tohle je téma, které pochopí asi spíše empatičtí lidé, no musí se vcítit do ostatních a pochopit, že jejich názor nemají ostatní, takže i někdo více otevřený, tolerantní?

Já jsem se dřív zamýšlel nad tím ,co je to vlastně kýč..? Jak někdo může něco nazvat kýčem.. Je to možná něco podobného, a nebo už se to dá trošku uchopit? Podle mě je to hodně podobné..

10:52 odp.  
Blogger BrokenAngel said...

Kýč je podle mě něco, co neodpovídá uměleckým, nebo společenským koncvencím dané společnosti v čase. Proto osobně nepovazuji slovní spojení, jako "krásný kýč" za nesmyslná.

11:34 odp.  
Blogger grandy said...

Krása je podle mne zcela subjektivní názor na věc. Ale je pravdou, že se velmi často řídila společenskými konvencemi. V současnosti jsou trendy holky vyhublé, že by mohli svými kyčelními kostmi udělat svým partnerům modřiny. Baroko bylo naopak období žen s obdivuhodnými proporcemi. A co Věstonická Venuše? Ta kdyby byla ženou, její míry by byly 150-100-160, a přitom byla ideálem krásy. I v této době se každému muži líbí něco jiného. Někdo má rád prsa jako balóny a jiný malá jablíčka, jiný má rád blondýnky a jiný černovlásky. V této době máme nesporně výhodu, že si můžeme vybírat dle svého gusta...

8:27 dop.  
Blogger BrokenAngel said...

Díky za komentář. S těmy vyhublými trendy děvčaty to může být pravda, ale jako chlap můžu říct, že chlapům se ani tak moc nelíbí, ono se prostě nefotí nic jeného (kromě Saudka, ale to je zase další extrém). Někdy si na ta děvčata dobře kouká,ale každý druhý chlap který přemýšlí onou částí těla, která k tomu byla určena, vám klidně řekne, že by nic takového doma nechtěl.

8:23 odp.  
Blogger Hervy said...

Ženská krev a mlíko.. krve tak akorát ať je za co chytnout a mlíka tak akorát do ruky :D To je ale prasáckej koment, co?

8:48 odp.  
Blogger grandy said...

Jeden volejbalista říká: "Ženská bez prdele je poloviční mrzák".

11:34 odp.  
Blogger BrokenAngel said...

Moudrý toť člověk, ale zase všeho s mírou. :-D

2:01 odp.  

Okomentovat

<< Home